Dagligdags oplevelser

Artikelserie

Denne artikel er en del af en serie som vi kalder dagligdags oplevelser. Her deler vi, ja, vores dagligdags oplevelser – med (men også uden) cannabis. Hvis du vil biddrage kan du sende din historie ved at klikke nedenfor.

Del din historie

Cannabis og motion

Intro

I de 15 år jeg har haft kendskab til cannabis har jeg aldrig benyttet det mere frekvent end jeg gør nu i en alder af 31 år.

Jeg prøvede det for første gang i slutningen af folkeskolen og har brugt det til forskellige formål gennem tiden. I perioder fra jeg stod op til jeg gik i seng. I andre perioder er der gået år uden jeg har skænket cannabis en tanke. Nu regner jeg med at bruge det resten af livet.

Jeg har styrketrænet på hobbyniveau siden jeg var 13 år med meget varierende frekvens gennem tiderne. Nu til dags træner jeg så ofte jeg kan få mig selv til det. Hvis der tid og energi til rådighed, så tager jeg ned i jernhulen og løfter hvad der løftes må. Jeg kan tage ned at træne alt mellem 1 til 7 gange om ugen. Jeg har aldrig været systematisk anlagt hvad det angår.

Men livet bør i min optik ikke kun handle om kost og motion. Der skal også være plads til noget modsvarende i den anden ende af vægtskålen. Og her ser jeg personligt cannabis som det bedste bud på et element som kan give livet det twist jeg ofte synes det mangler uden at gå på kompromis med de stringente retningslinjer jeg godt kan lide at leve efter til dagligt.

Fordele og ulemper

Selvom at jeg forsøgte at bilde mig selv ind at det var det “fornuftige valg” at lade være, og selvom jeg godt kunne se fordelene i at undlade cannabis i perioder, korte som lange, så kunne jeg samtidigt mærke at der manglede noget i mit liv.
I løbet af perioden med covid-19, hvor der var rigeligt med tid til selvransagelse, besluttede jeg mig for aktivt at begynde at bruge cannabis igen.
Udenom det kriminelle marked fandt jeg en kilde til cannabis som jeg kunne forbruge med respekt for mig selv og for mit helbred psykisk såvel som fysisk. Et forbrug jeg aktivt tilvalgte med målet for øje at fordelene skulle opveje ulemperne både rekreationelt og sundhedsmæssigt.
Men kan man overhovedet det?

Cannabis og det fysiske helbred

Cannabis kan indtages på flere forskellige måder, men er uden tvivl mest kendt for at blive røget i en joint. Jeg er selv tidligere ryger og røg således en blanding af cigaretter og joints fra jeg var 16 år til jeg lige var fyldt 23 hvor jeg røg min sidste cigaret og siden kun røg cannabis lejlighedsvist. Rygestoppet skulle bidrage til øget sundhed og velvære da disse altid har været højt prioriteret. Læseren undrer sig her måske over hvordan man kan påstå at sundhed er højt prioriteret når man ryger. Mit bedste svar er at man kan tillade sig mere i en ung alder. Jeg måtte med tiden sande overfor mig selv at hvis jeg ville fortsætte med en aktiv livsstil med kostplan og motion i mange år endnu, så måtte jeg stoppe med at ryge omgående. Der var ikke noget at rafle om.
Ikke desto mindre bruger jeg i dag cannabis på daglig basis med få undtagelser. Indtagelsen er ændret fra rygning til vaping hvilket efter egen overbevisning skader lungerne mindre. Det svært at tro andet når man ser hvad man puster ud efter inhalering. Jeg skal ikke påstå at vaping ingen skade gør. Men med udgangspunkt i eget ve og vel og med erfaring fra tidligere rygevaner så kan jeg ikke påstå at mit nuværende forbrug af cannabis fra vaping gør fra eller til i min evne til at hive luft ned i lungerne. Efter godt og vel 365 dage med yderst frekvent forbrug af cannabis gennem en vape synes min lungefunktion at være uændret. Også ved styrketræning og konditionstræning som løb og cykling.
Ydermere kan man i en vape yderst bekvemt justere mængden af cannabis der opvarmes. I en klassisk joint vil der være lige i omegnen af 1.0 gram cannabis. Når jeg vaper før sengetid bruger jeg 0.03 gram (30 milligram) blomst, altså 1/33,33 del af en joint. Det svarer til at jeg indtager under en joint om måneden. Og dette er vel at mærke uden forbrændingsprocessen. Sammen med en kop te med 2-3 dråber CBD cannabisolie udgør dette en god synergi som for mig fremmer en god, dyb og lang nattesøvn hvilket bidrager yderst positivt til en disciplineret hverdag med kost og motion der skal afvikles dag ud og dag ind ved siden af fuldtidsarbejde og hvad livet ellers byder på af overraskelser.
Personligt føler jeg ikke at mit nuværende cannabisforbrug har en negativ effekt på min træning. Tværtimod så føler jeg at den forbedrede søvn bidrager ganske positivt til min restitution mm. Jeg er bekendt med personer der får den modsatte effekt og knapt nok kan lukke øjnene når de bruger cannabis. Her bør man ikke overraskende undlade cannabis før sengetid eller se om man kan opnå en søvndyssende effekt ved at indtage ganske små mængder. Eksempelvis 30 milligram som jeg selv eller mindre endnu.

Cannabis psykiske effekt på motion

Jeg har en klar oplevelse af at cannabis gavner mig psykisk og at det gavner min tilgang til kost og motion.
I perioder med travlhed, kedeligt vejr, personlige problemer, eller andet, kan jeg ofte komme bagud med ganske almindelige gøremål i hverdagen. Her er det især praktiske ting i hjemmet og madlavning hvor jeg hurtigt kan komme bagud selvom jeg godt kan lide hele tiden at være et par dage foran. Her har jeg erfaret at cannabis fra morgenstunden, umiddelbart efter morgenmad, kan være et godt middel mod prokrastinering og dovenskab. Selvom cannabis oftest har en søvndyssende effekt på mig, så oplever jeg i morgentimerne at jeg bliver meget selvbevidst og bliver god til at minde mig selv om hvorfor jeg lever på den måde som jeg gør og derigennem får en lyst til hurtigst muligt at komme i bund med alle de små opgaver der hele tiden opstår. Cannabissen går nærmest ind og forstærker den dårlige samvittighed jeg har overfor mig selv til et punkt hvor jeg simpelthen ikke kan lade være med at bide kedsomheden i mig og komme videre i processen og livet i det hele taget. Her vil oftest være tale om opgaver hvor jeg ikke skal bruge hovedet alt for meget. Jeg ville eksempelvis aldrig bruge cannabis før jeg skulle sidde og skrive disse ord. Men når der skal gøres rent, koges broccoli, og steges kylling til et par dage, så kan cannabis være godt til at give det spark bagi man skal bruge for at komme videre.
Cannabis har også ofte før fået mig afsted til træning på dage hvor jeg egentlig var ved at smide håndklædet i ringen. Mit forhold til at tage skæv til træning har jeg det dog alligevel en smule ambivalent med. Det kan sagtens lade sig gøre, men jeg foretrækker at træne upåvirket. I hvert fald for mig. Jeg har dog haft fantastiske træninger med cannabis hvor jeg er blevet overvældet af eufori over hvor godt træningen er gået, men set over mange gange præsterer jeg overvejende bedst når jeg ikke er direkte påvirket af cannabis i idrætsmæssig sammenhæng. Men selve optakten til træningen taget i betragtning, søvn, kost, mental forberedelse, så er cannabis en uundværlig del af min evne til at holde mig til ilden hvad kost og motion angår.
Førnævnte “overvældet af eufori” er noget af det bedste jeg ved i samspillet mellem træning og cannabis. Især i mine yngre dage, da livet stadig var nyt og spændende, kunne jeg stå i en hesteskævert foran spejlet i bar kasse og se på mig selv med nogle andre briller på. Man tilvænner sig hurtigt de resultater man opnår og det kan således være svært at se sine fremskridt da de sker langsomt og over lang tid. Men ved at have betragtet mig selv på en slags mental afstand (skæv) har jeg til tider kunnet se hvor meget træningen har påvirket min fysiologi og derigennem genvundet ny motivation til at fortsætte ned ad den disciplinerede sti. Og at Cannabis for mig har en tendens til at forstærke følelser har kun gjort det endnu bedre.

Cannabis negative indflydelse på motion

Hvis jeg skal nævne nogle negative sammenhænge mellem cannabis og motion så er det først og fremmest hvis jeg sidder længe oppe om aftenen og ”stener”, og dermed kommer for sent i seng. Her er jeg selv blevet mere disciplineret med alderen og bruger nu cannabis til at komme tidligt i seng og tilmed sove godt og tungt.
Et andet eksempel er hvis jeg har taget til træning i en hesteskævert og har været en smule mentalt fraværende fra mine træningskammerater. Jeg foretrækker at træne upåvirket i selskab med andre og være mere tilstede i nuét.
Tredje eksempel er hvis man har en tendens til at blive udtalt fysisk påvirket af cannabis. Hvis ens balanceevne eller energiniveau bliver negativt påvirket af cannabis er det begrænset hvilke motionsformer man kan udøve sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Slutteligt kan rygning af cannabis have negativ indflydelse på lungerne hvilket selvsagt forringer evnen til at tilbyde musklerne ilt ved motionering. Her er mængde og frekvens dog langt større faktorer end en sort/hvid opdeling af at ryge/ikke at ryge, samt ens ambitioner og målsætninger med den motion man dyrker.

Konklusion

Jeg vil personligt ikke bruge cannabis med en præstationsfremmende effekt for øje, da jeg på ingen måde føler at det har en sådan effekt. I hvert fald ikke i det store billede. Men da jeg selv synes at voksenlivet godt kan blive en smule for ensformigt uden et tilsætningsstof, som helst ikke skal være alkohol, så vil cannabis i min optik altid være det bedste valg da jeg ønsker at dyrke seriøs motion på daglig/næsten daglig basis.